Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Uwbuitenspecialist - Donderdag 21 April 2021

   Wat kost een zwembad in de tuin? De investerings- en onderhoudskosten op een rij

   Wat kost een tuinzwembad?

   Wie droomt er niet van een eigen zwembad in de tuin? Nu we al drie jaar op rij een behoorlijk hete zomer hebben gehad is het de investering misschien toch wel waard. Lekker afkoelen in uw eigen tuin en baantjes trekken wanneer u dat wil. Ideaal toch? In theorie wel natuurlijk, maar de praktijk leert toch vaak anders. Er komt namelijk flink wat kijken bij het aanleggen van een zwembad in uw tuin. Allereerst natuurlijk de investeringskosten en wanneer het zwembad dan is aangelegd, zijn de onderhoudskosten vaak ook niet gering. Dus om een goede afweging te kunnen maken, wilt u natuurlijk weten wat het nu echt kost om een zwembad in de tuin te hebben. 

   De investeringskosten van een zwembad in de tuin 

   De prijs van een zwembad is natuurlijk afhankelijk van een aantal uiteenlopende factoren. Denk bijvoorbeeld aan afmeting, materiaalkeuze, eventuele zwembadverwarming en aanvullende accessoires zoals verlichting of een zwembadladder. Een eenduidige prijsindicatie is dan ook moeilijk te maken. Desondanks zijn er wel richtlijnen die u meer inzicht kunnen geven in de totaalprijs van een inbouwzwembad. 

   Voor een inbouwzwembad betaalt u al gauw €25.000 tot €35.000 met uitschieters tot wel €90.000. De graafwerken vormen doorgaans een grote kostenpost en afhankelijk van de materiaalkeuze kan de prijs hoger uitvallen. Een inbouwzwembad van beton of RVS is bijvoorbeeld vanaf €45.000 te realiseren. Deze materialen zorgen wel voor een prachtig strak en modern geheel en gaan doorgaans erg lang mee. 

   Een inbouwzwembad van polyester wordt vaak uit één stuk gemaakt en kan goedkoper worden geproduceerd dan de zwembaden van beton en RVS. Een kunststof zwembad heeft u dan ook doorgaans vanaf €25.000 à €30.000. Bovendien heeft dit type zwembad geen verdere afwerking meer nodig van de zwembadkuip. Bij een betonnen zwembad kunt u er echter nog voor kiezen om de kuip af te werken met een coating, tegels of zelfs mozaïek. 

   De technische voorzieningen 

   Een inbouwzwembad heeft altijd een zwembadpomp en filter nodig om de kwaliteit van het zwemwater op peil te houden. Indien deze pomp en filter niet aanwezig zijn zal het zwembad binnen enkele weken groen worden door de algen in het water. Bij een inbouwzwembad lopen de slangen van en naar de pomp ondergronds en dienen daarom al tijdens de aanleg van de zwembadkuip meegenomen te worden. 

   Aanvullende technische voorzieningen zoals zwembadverwarming zijn optioneel maar geen overbodige luxe. Met een zwembadverwarming verlengt u het zwemseizoen namelijk aanzienlijk. Afhankelijk van het type zwembadverwarming dat u kiest, betaalt u hier een aanvullend bedrag voor. 

   De onderhoudskosten van een ingebouwd zwembad

   Wanneer uw inbouwzwembad eenmaal aangelegd is, wilt u er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is onderhoud van groot belang. Wanneer u chloor gebruikt voor het reinigen van het zwembadwater dient u chloortabletten op periodieke basis aan te schaffen voor een goede waterkwaliteit. Indien u heeft gekozen voor een zoutwaterbad hoeft u enkel de eerste lading zwembadzout aan te schaffen. 

   Wanneer u een verwarmd zwembad heeft, kan dit kosten met zich meebrengen in de vorm van energiekosten. Voornamelijk elektrische zwembadverwarming gaat vaak gepaard met hoog energieverbruik. Hierbij geldt uiteraard hoe groter het zwembad, hoe hoger de energiekosten. Zonnepanelen zijn echter wel een optie om de kosten van het verwarmen laag te houden, echter vraagt dit ook een hoge investering. 

   Dus wat kost een zwembad in de tuin per jaar? Al met al komen de totale jaarlijkse kosten al gauw uit op €1.000 of meer. Uiteraard hangt ook dit af van diverse factoren, maar goed onderhoud vergt nu eenmaal de nodige investering.

   Het alternatief op een inbouwzwembad

   De kosten van een inbouwzwembad kunnen behoorlijk oplopen. De vraag is dan of deze kosten opwegen tegen het plezier dat u hebt van uw eigen zwembad in de tuin. U kunt echter ook een middenweg kiezen. Om toch heerlijk te kunnen genieten van een zwembad in de tuin zonder de torenhoge investeringskosten kunt u kiezen voor een ruim opzetzwembad. Deze zwembaden kosten een fractie van een inbouwzwembad maar bereiken al gauw een totale lengte van ruim 9 meter. Een opzetzwembad kunt u bovendien verplaatsen en zelfs opbergen wanneer u er tijdens de wintermaanden geen gebruik van maakt. 

   Bent u een echte zwemliefhebber en overweegt u een zwembad te plaatsen in uw tuin? Weeg de voor- en nadelen dan goed tegen elkaar af en zorg dat u zich voldoende verdiept in de mogelijkheden en de kosten van een zwembad in de tuin. Dit kan u uiteindelijk veel tijd en geld schelen. Op die manier geniet u met een goed gevoel van uw zwembad in de tuin

   Nieuws en Updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking