Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Donderdag 20 April 2022

   Hoe krijg ik mijn zwembadwater weer helder?

   Een zwembad in de tuin is een heerlijke manier om in het voorjaar en in de zomer heerlijk te ontspannen, even bij te komen van de dagelijkse stress en vooral ook om in de zomer even goed af te koelen. Hoe fijn het hebben van een zwembad ook is, er komt wel heel wat onderhoud bij kijken. Soms kan het voorkomen dat uw zwembadwater na een paar weken of maanden gebruik niet meer zo helder is. Het water kan een groene of melkachtige kleur krijgen. Vraagt u zich af hoe u uw zwembadwater weer helder krijgt? Het antwoord leest u op deze pagina.

   Oorzaken troebel water

   Wanneer u veel gebruik maakt van het zwembad heeft het zwembadwater de juiste aandacht en onderhoud nodig. De juiste waterbalans is daarbij ontzettend belangrijk. Wanneer het water niet in balans is veranderd het water zichtbaar en ontstaat er een melkachtige of groene kleur. We bedoelen met de waterbalans de pH-waarde van het water. Deze waardes moeten tussen de 7.2pH en7.6pH zijn. Hoe verder de waterbalans afwijkt van deze waardes hoe groter de kans op bacteriën en groei van algen. Wanneer de pH-waardes afwijken is er een kans dat het water melkachtig van kleur wordt en wanneer er algen groeien slaat het water groen uit. De pH-waarde kunt u meten met een digitale pH-meter of een elektronische meter. In het hoogseizoen is het verstandig om het water in uw zwembad 1 tot 2 keer per dag te meten.

   Hoe krijg ik mijn zwembadwater weer helder?

   Wanneer het water troebel is geworden wilt u dit graag weer helder krijgen. Het water verversen is vaak helemaal niet nodig. Om het water weer helder te krijgen, zonder het water te verversen zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen:

   Stap 1: Zorg voor een goede pH-waarde van het water

   Wanneer u bij troebel water met de pH-meter aan de slag gaat om te controleren of de waardes goed zijn is de kans groot dat er uit de test komt dat de pH-waardes van het zwembadwater te hoog of te laag zijn. De pH-waarde van het zwembadwater kunt u eenvoudig weer op peil brengen door pH-plusvloeistof of pH-minvloeistof toe te voegen.

   Stap 2: Boost de kwaliteit van het water met chloor

   Chloor in water werkt als desinfectiemiddel en zorgt ervoor dat uw zwembadwater weer een boost krijgt. Het breekt vuildeeltjes af en doodt alle bacteriën en virussen die zich in het water bevinden. U kunt chloor toevoegen aan het water door chloortabletten in een chloordrijver te plaatsen. U kunt ook kiezen voor een chloorshock met chloorgranulaat, waarmee u in één keer een hoge dosering chloor toevoegt. Wanneer u het zwembad lang niet gebruikt heeft is het aan te raden om 3 tabletten te gebruiken, gebruikt u het zwembad regelmatig dan zijn 2 of is zelfs 1 tablet al voldoende.

   Stap 3: Controleer uw filter

   De filter zorgt voor een constante reiniging van het water, deze staat continu aan en zorgt ervoor dat zand en vuil uit het water gefilterd wordt. Wanneer uw filter niet goed meer werkt kan dit de oorzaak zijn van het troebele water. Wanneer u een zandfilter hebt kunt u deze backwashen wanneer het niet meer goed werkt. In deze stand stroomt het water van onder naar boven waardoor het vuil wordt afgevoerd door de afvoer. Stroomt er weer helder water uit de filter? Dan is de filter weer klaar om te gebruiken voor het zwembadwater. Als dit het probleem niet oplost zult u een nieuwe zandfilterpomp moeten aanschaffen.

   Stap 4: Water verversen

   Wanneer u alle bovenstaande stappen heeft uitgevoerd maar het water nog steeds niet helder is dan zult u waarschijnlijk toch eerst (een deel van) het water moeten verversen. Dit kunt u makkelijk doen door het water weg te pompen en aan te vullen met nieuw, vers leidingwater. Wanneer u één derde van het water ververst zult binnen de kortste keren al veel verschil merken in het kwaliteit en dus ook de helderheid van het water in uw zwembad.

   hulp bij al uw vragen

   Betekent het lezen van deze pagina voor uw specifieke situatie nog steeds geen antwoord op de vraag “Hoe krijg ik mijn zwembad weer helder?”, of heeft u een andere vraag met betrekking tot uw zwembad of het onderhoud ervan? Wij staan u graag te woord om u van advies te voorzien en u zo goed mogelijk te helpen. Iedere werkdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur staan onze buitenspecialisten voor u klaar. Kijk voor alle benodigdheden voor het onderhoud van uw zwembad rustig rond in onze webshop.

   Nieuws en Updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking